Elektrokola Haibike - inovace, kvalita a design

Německá společnost Haibike se stala synonymem pro prvotřídní kvalitu a inovace v oblasti elektrokol, nabízející bezproblémové mnohaleté používání. Se zázemím od roku 1995, kdy byla firma založena ve Schweinfurtu, se Haibike vypracovala na předního hráče na trhu s elektrokoly.

Značka Haibike je známá svým důrazem na spolehlivost a dlouhou životnost, což je patrné ve všech jejich modelech postavených na prověřených systémech a nejkvalitnějších mechanických komponentech. První elektrokola, vyráběná pod mateřskou značkou Winora, byla vytvořena v roce 1995. Brzy nato Haibike představila své první modely s Bosch středovým motorem a baterií na dolní rámové trubce. Toto uspořádání pohonu a baterie tvořilo základ pro další vývoj a rozšíření sortimentu.

Jedním z klíčových momentů v historii elektrokol Haibike bylo zavedení technologie gravitačního lití, dosud používané pouze při výrobě motocyklů. Tato inovace umožňuje vytvářet složité a přesné součásti, které jsou zároveň lehké a stabilní. V roce 2011 bylo oceněním za design modelu XDURO RX Haibike potvrzeno jeho místo v čele inovací v cyklistice.

Následně se sortiment Haibike rozšířil na 37 modelů, zahrnující hardtail, celoodpružená, cross a treková elektrokola. Společnost nezůstala pozadu ani v oblasti závodních modelů, představujících první sériově vyráběné závodní elektrokolo XDURO Race a rychlé elektrokolo Superrace.

Jednou z klíčových změn v designu bylo přesunutí umístění motoru na rámu a zavedení ochranného prvku SkidPlate. Tato úprava zvýšila odolnost motoru při extrémním použití. V roce 2014 přišla společnost s modelem SDURO, který přinesl nový pohon od YAMAHA a rychle si získal popularitu díky svým jízdním vlastnostem a přijatelné ceně.

Významným milníkem se stala cesta "Around OZ" na elektrokole XDURO Trekking, během kterého nedošlo k žádnému poškození kola, přestože bylo vystaveno extrémním podmínkám. Haibike také představila řadu dalších inovací, včetně integrace všech součástí systému Bosch do rámu a systému eConnect, který připojuje elektrokola k internetu a nabízí nové možnosti, jako je GPS zabezpečení, sledování polohy a záznam trasy.

Haibike si v roce 2014 odnesla pět prestižních designových ocenění iF Award a nadále zůstává průkopníkem v oblasti elektrokol, připravující půdu pro chytrou éru ePerformance.

U nás v Citybikes naleznete kola Haibike i v méně obvyklé nabídce low step městských a trekingových elektrokol. Elektrokola Haibike mají rovněž celou řadu typů, které jsou ideální pro cykloturistiku. Jedním z modelů, který považujeme za obvlášť vhodný jak pro městský provoz tak pro libovolné prázdninové cestování na těžko o prázdninách je  celoodpružené elektrokolo Haibike Adventr - vpravdě dokonalý univerzál.