Zařadili jsme špičková elektrokola Haibike a hned pro vás máme mimořádnou nabídku. U vybraných kusů 30% sleva a pojištění zdarma.

Na MTB v Afghánistánu

Jen pár výrobců kol musí měřit rozměry dveří letadel výsadkářů, když hodlá uvést na trh nový model. Nicméně firma Montague Corp z Cambridge Massachussets byla nucena provést právě tento úkon, když byla vyzvána Pentagonem ke konstrukci lehkého skládacího kola pro speciální jednotky, které by bylo možné upnout na výstroj a vyskočit s ním z letadla na nepřátelském území. V roce 1999 přišel Montague se skládacím kolem Paratrooper s pevným hliníkovým rámem, koly a masivními pedály.
skladaci_kolo_montague_paratroper

Váží pouze 29 liber (13kg) a lze jej složit za méně než jednu minutu na rozměr 3x3x1 stopy (91x91x30cm). Trh s koly pro parašutisty je za normálních okolností velice malý a prodej kol Montague pokulhával až do invaze armády USA do Afghánistánu. Americká armáda shledala kola jako ideální pro tiché přesuny bez spotřeby nedostatkových pohonných hmot.

skladaci_kolo_montague_paratroper_2

Díky úzce svázané mezinárodní komunitě dodavatelů ve zbrojírenství prodala firma Montague tisíce kol U.S. armádě a prostřednictvím státních agentur i armádám dalších zemí. Civilisté si však nemusí zoufat Paratrooper s khaki kamufláží je dostupný i ve specializovaných obchodech. Jediné co mírumilovná verze kola postrádá je držák pušky.

skladaci_kolo_montague_paratroper_4

Autor: Sally B. Donnelly
Převzato z časopisu TIME
Skládací horská kola Montague Paratrooper ihned k odebrání či doručení naleznete ZDE